top of page
  • Writer's pictureNiilas

Automaatio-case: Työmarkkinoilta työvuoroon




Työntekijä: Näen Facebookin työpaikkailmoituksessa mielenkiintoisen työn ja yrityksen brändi vaikuttaa

todella kivalle ja freesille. Päätän pyytää lisätietoja ja yhteydenotto onkin tehty todella helpoksi.

Pari tuntia myöhemmin saan yhteydenoton yrityksestä ja kutsun chattiin. Vaihdamme kuulumiset chatissa rekryihmisen kanssa ja varaamme ajan haastatteluun.

Haastattelu menee lopulta hienosti ja saankin jo samalla viikolla tietää saaneeni paikan. Samana päivänä saan työsopimuksen ja allekirjoitan sen heti pankkitunnuksilla. Seuraavaksi puhelimeeni pingahtavat tunnukset työvuorosuunnitteluohjelmaan. Lataan sen appstoresta ja kirjauduttuani sisään huomaan, että minulle on suunniteltu jo perehdytys ja sen jälkeen työvuoroja ensi kuun alkuun. Näen myös uusien kollegoideni kuvat ja yhteystiedot. Mahtavaa!






Rekrytoija: Olen julkaissut uuden ilmoituksen ensi kuussa avattavaan liikkeeseemme. Kävin läpi talen-poolimme ja lähetin viestin kahdelle potentiaaliselle henkilölle.

Muun muassa Facebookissa julkaistuun ilmoitukseen tulee useita vastauksia, chattaan lupaavimpien kanssa ja karsin lopulta kandidaatit kolmeen. Sisäisen kierroksen jälkeen käy ilmi, että kaksi nykyistä työntekijäämme tuntee yhden kandidaateista, toinen on työskennellyt hänen kanssaan ja antanut täydet 5 tähteä arvosteluksi rekryjärjestelmään. Haastattelu vahvistaa asian ja päätän rekrytä tämän hakijan. Soitan työnhakijalle ja kerron uutiset, sen jälkeen painan "palkkaa kandidaatti" - nappia ja virtuaalikonfettia lentää pitkin selaimen ikkunaa, tämä on aina yhtä hauskaa. Tiedän, että työntekijän tiedot ovat jo siirtyneet kollegani haltuun ja työvuorojen suunnittelu alkaa viimeistään huomenna.



Myymäläpäällikkö: Sain tiedon uudesta työntekijästä ja näenkin hänen nimensä jo työvuorolistalla, aloituspäiväksi on sovittu ensi kuun alku. Luon työsopimuksen vakiopohjasta työntekijän tiedoilla ja lähetän sen työntekijälle sähköisesti allekirjoitettavaksi. Työsopimus palautuu melkeinpä saman tien allekirjoitettuna ja tallentuu työntekijän profiiliin. Uusi työntekijä vaikuttaa innokkaalta, hienoa! Aktivoin hänen tunnuksensa ja alan suunnitella työvuoroja avajaisviikolle.


Näinhän se toimii, vai toimiiko?

HR-prosesseissa on monta kohtaa joista voidaan puristaa turhaa työtä pois. Tärkeää on ymmärtää että yllä olevan esimerkin kaltaiset saumattomat integraatiot eri tiimien välillä eivät vaadi yhtä suurta järjestelmää, joka tekee kaiken rekrystä työvuoroihin.


Yksi massiivinen järjestelmä jolla voi tehdä kaiken, saattaa suoritua koko ketjusta jotenkin, mutta väitän ettei sen yksittäinen osa ei koskaan ole yhtä hyvä, kuin järjestelmäratkaisu joka on tehty suoriutumaan vain kyseisestä osakokonaisuudesta, mutta tekemään se parhaalla mahdollisella tavalla.

Kuulen mielelläni kommentteja niin puolesta kuin vastaankin, mutta kokemukseni ja myös yrityksemme kantava ajatus on, että löytääkseen parhaat ratkaisut, yritysten tulisi ensin kuvata eri tarpeensa ja ymmärtää niiden liittymäkohdat riittävän selkeästi. Sen jälkeen valita tarpeita vastaavat ratkaisut ja varmistaa, että ne toimivat saumattomasti yhteen liittymäkohdista. Tälle lähestymistavalle on useita puoltavia seikkoja:

  • Pienet, keskittyneet ratkaisut ovat nopeita implementoida. Implementointi voidaan aloittaa useiden, tai jopa kaikkien tarveratkaisujen kohdalla yhtäaikaa, sillä kaikilla toimittajilla on oma implementointitiiminsä. Vuosien IT-projektien sijasta puhutaan kuukausista, jopa viikoista.

  • Keskittyneiden ratkaisutoimittajien organisaatiot ja tukirakenteet ovat useimmiten hyvin läpinäkyviä ja kontaktit henkilökohtaisia

  • Ratkaisut ovat pilvipalvelumallisia jolloin ne ovat helposti pilotoitavissa ja arvioitavissa

  • Keskittyneet ratkaisut omaavat useimmiten hyvin dokumentoidun ja standardin mukaisen ohjelmointirajapinnan, joka tekee eri ratkaisujen yhdistämisestä ennakoitavaa ja taloudellista

  • Saat äänesi eri tavalla kuuluviin ja voit vaikuttaa suoraan roadmappiin

  • Ketterien menetelmien ja pilvipalvelumallin ansiosta tuote kehittyy jatkuvasti. Saat uusia ominaisuuksia ja virheet korjataan nopeasti

  • IT-osastoa ei välttämättä tarvita ollenkaan projektin läpiviemiseen tai tuotannossa olevan järjestelmän tukemiseen

Haasteitakin toki löytyy, mutta ne ovat lähinnä viestinnällisiä: "Miten eri osastot saadaan samaan projektiin?" Tai kaupallisia: "Haluaisimme laskun yhdestä osoitteesta." Harvemmin nämä haasteet ovat kuitenkaan teknisiä. Pienet, keskittyneet ratkaisut ymmärtävät, että ne ovat vahvempia yhdessä ja osaavat toimia toistensa kanssa palvellakseen yhteistä asiakasta parhain päin.


Oletko samaa mieltä, eri mieltä? Voit kommentoida suoraan alle, tai sitten kanavassa jossa törmäsit tähän kirjoitukseen.



19 katselukertaa0 kommenttia

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki
bottom of page