top of page
  • Writer's pictureNiilas

Kaupan ja Maran työehtosopimukset

Päivitetty: 27. tammik. 2021

Joulu tulla jolkuttelee ja marras-, joulukuun lisät, aattolisät ja ylityöt odottavat laskijaansa....

Anteeksi, alkoipa masentavasti, otetaanpa uudestaan.


Joulu on pian ovella ja on mukava viettää muutama vapaapäivä, käpertyä hyvän kirjan ja suklaarasian kanssa viltin alle, tietäen, että palkanlaskun hoitaa automaattinen työaikatulkki. Tai ehkä keskittyä sittenkin liiketoiminnan suunnitteluun kun on muutama päivä aikaa.


Niin tai näin, ensi vuosi alkaa pian ja tuo muutoksia tullessaan PAMin työehtosopimuksiin. Palkkataulukot menevät uusiksi ja kaupan osalta uudet palkkataulukot astuvat voimaan 1.4.2021 ja ovat jo nähtävissä PAMin sivuilla. Ravintolan osalta neuvottelut ovat vielä käynnissä ja ensimmäinen palkankorotusajankohta on 1.2.2021. Tässä postauksessa ei kuitenkaan ole tarkoitus ruotia alojen palkkausta ja siihen liittyviä muutoksia, sillä työajanhallintaratkaisujen palvelutoimittajana meitä kiinnostaa enemmän laskutoimituksen kaava kuin sen muuttujien arvo.


Työajanhallintaratkaisujen palvelutoimittajana meitä kiinnostaa enemmän laskutoimituksen kaava kuin sen muuttujien arvo.

Katsotaanpa siis laskutoimitukseen vaikuttavia muutoksia hieman tarkemmin.


Ravintolapuolella, alkaen 1.1.2021, muuttuvat seuraavat asiat:

  • Työaika lyhenee kun vuosivapaiden määrä kasvaa - Tähän palaan vielä tarkemmin alempana

  • Työssäjaksamista edistetään muuttamalla vuorokausilepo kymmenestä tunnista yhteentoista ja yövuoroputki lyhenee nykyisestä seitsemästä päivästä viiteen

  • Tapaturmasta johtuvan sairausajan palkkaa voi jatkossa saaada 4 viikon pituiselta ajanjaksolta, riippumatta työsuhteen kestosta

  • Koeaika pitenee nykyisestä neljästä kuukaudesta lain sallimaan kuuteen kuukauteen. 12 kuukautta lyhyemmässä, määräaikaisessa työsuhteessa koeaika on korkeintaan puolet työsuhteen kestosta.Kaupan alalla, alkaen 1.1.2021, näyttää hyvin samalle muutosten suhteen:

  • Työaika lyhenee kun vuosivapaiden määrä kasvaa - Tähän palaan vielä tarkemmin alempana

  • Joustavan kokoaikatyön malli - Tämä ansaitsee oikeastaan oman bloginsa, joten avaan sitä seuraavassa postauksessa (watch this space)

  • Koeaika pitenee nykyisestä neljästä kuukaudesta lain sallimaan kuuteen kuukauteen. 12 kuukautta lyhyemmässä, määräaikaisessa työsuhteessa koeaika on korkeintaan puolet työsuhteen kestosta.

  • Työputki lyhenee. Vapaapäivien välissä voi olla 8 päivää töitä, aiemman 9 päivän sijaan. Paikallinen sopiminen on kuitenkin edelleen mahdollista

  • Tasoittumisjakson aikana on oltava vähintään yhtä monta tes:sin mukaista vapaapäivää kuin jaksossa on viikkoja. Esim. neljän viikon tasoittumisjaksolla tämä tarkoittaa 8 päivää

Vuosivapaajärjestelmän muutos on mielenkiintoinen. Ja nyt viittaan kaupan alaan, sillä Maran puolella ei uutta taulukkoa olla vielä nähty. Ainoat viitteet siihen tosin vihjaavat, että siellä ollaan laskemassa eri tavalla.

"Vuosivapaan ansaintaraja muutetaan 200 tuntia, 1400 tunnin jälkeen lyhyempi porrastus siten, että tuottaa enimmillään 9 vapaata."


Vuosivapaan kertymäprosentti oli ennen vakio, toisin sanoen, työntekijän tekemät 1-500 tuntia olivat samanarvoisia, kuin tunnit 1000-1500. Uudessa laskentamallissa tämä muuttuu niin, että ensimmäiset 1-1000 tuntia ovat samanarvoisia, mutta tunnit tuhannesta ylöspäin tuottavat enemmän vuosivapaata. Alla taulukko, josta ero selviää tarkemmin.

Myös pienituntiset hyötyvät uudesta kertymästä tuon 0,34% per työtunti ja voivat saada 5 vuosivapaapäivää 100 tuntia pienemmällä työpanoksella, mutta selvästi extrapäivien ansainta on osoitettu niille jotka ylittävät tuon tuhat tuntia vuositasolla. Maran taulukko lienee vastaava, kunhan se julkaistaan.


Muista siis ruuvata automatiikkaa, niin, että uudet kaavat tulevat käyttöön, tai kysy meiltä miten.

Olemme auttaneet tänä vuonna niin kaupan kuin ravintolan yrityksiä vapauttamaan aikaa liiketoiminnalleen, sekä tuomaan iloa työntekijöille helppojen työkalujen ja työaikaanvaikuttamisen tuoman viihtyvyyden muodossa. Käyhän tutustumassa tamigo-työvuorosuunnitteluun, sekä HR-Mobiili kokonaisratkaisuumme.


Viimeistään välipäivinä luvassa kirjoitus liittyen Joustavaan kokoaikatyön malliin ja tamigon työvuoropörssiin. Kannattaa seurata tamigoa Linkedinissä tai Facebookissa niin saat uusimmat päivitykset.

Hauskaa joulunodotusta!


Terveisin,

Niilas Lindblad

tamigo Finland404 katselukertaa0 kommenttia

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki

Comentários


bottom of page